Nakon uspješno organizirane ekskluzivne večere u studenom 2018. u Trevisu, kada su se premijerno predstavila dubrovačka gastronomija i vina u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“, na sam festival od 02 - 04.02.2019. došli su hrvatski vinari pokazati svoja vina talijanskoj publici. Na festivalu su sudjelovale Vinarije Marlais i Skaramuča s Pelješca, Rizman i Volarević iz Komarne te Karaman iz Konavala.

 

Zanimanje za hrvatska vina bilo je veliko, vinari su neumorno odgovarali na pitanja znalaca i većinom mlade stručne publike, koja se većinom susretala s hrvatskim vinima, ali bilo je i onih kojima je najlakše bilo pokazati uz kartu – gdje se mi to nalazimo i objasniti zašto i kako nije ista istarska malvazija i malvasija dubrovačka. Uz klasično predstavljanje na izlagačkim mjestima, dodatno vođeno kušanje bilo je na radionici koju je vodila sommelierka (AIS, WSET Diploma) Alessandra Dinato, a hrvatska vina je, uime Dubrovnik FestiWinea, predstavila prof. Marija Vukelić, vinska promotorica.

 

Zanimljivo je bilo pratiti reakcije nazočnih nakon kušanja plavca maloga s Komarne i s Pelješca, što je istaknulo bogatstvo okusa i aroma te spoznaju koliko ista sorta može imati drukčije nijanse na različitim položajima. Posebno je mjesto zauzelo desertno vino od malvasije dubrovačke vinarije Karaman, iznenađujući svojom kompleksnošću, dubinom i prirodnom slatkoćom, koja „uopće ne smeta“ (rekli su i oni koji ne vole slatka vina), a sam vinar Niko Karaman izjavio je da bi, da je donio sve svoje boce, tada u Trevisu mogao sve i prodati - koliko se to vino svidjelo baš svima! Nasreću, nije ponio sva vina i nije ih prodao, pa ćemo i mi moći i dalje u njoj uživati u posebnim trenutcima, uz preporuku deserta nastalog (upravo) u Trevisu, a koji se doista savršeno spojio uz desertnu malvasiju dobrovačku - tiramisu!

 Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
guliver
hgklogo
hoteli maestral logo 260

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008