Nakon uspješno organizirane ekskluzivne večere u studenom 2018. u Trevisu, kada su se premijerno predstavila dubrovačka gastronomija i vina u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“, na sam festival od 02 - 04.02.2019. došli su hrvatski vinari pokazati svoja vina talijanskoj publici. Na festivalu su sudjelovale Vinarije Marlais i Skaramuča s Pelješca, Rizman i Volarević iz Komarne te Karaman iz Konavala.

 

Zanimanje za hrvatska vina bilo je veliko, vinari su neumorno odgovarali na pitanja znalaca i većinom mlade stručne publike, koja se većinom susretala s hrvatskim vinima, ali bilo je i onih kojima je najlakše bilo pokazati uz kartu – gdje se mi to nalazimo i objasniti zašto i kako nije ista istarska malvazija i malvasija dubrovačka. Uz klasično predstavljanje na izlagačkim mjestima, dodatno vođeno kušanje bilo je na radionici koju je vodila sommelierka (AIS, WSET Diploma) Alessandra Dinato, a hrvatska vina je, uime Dubrovnik FestiWinea, predstavila prof. Marija Vukelić, vinska promotorica.

 

Zanimljivo je bilo pratiti reakcije nazočnih nakon kušanja plavca maloga s Komarne i s Pelješca, što je istaknulo bogatstvo okusa i aroma te spoznaju koliko ista sorta može imati drukčije nijanse na različitim položajima. Posebno je mjesto zauzelo desertno vino od malvasije dubrovačke vinarije Karaman, iznenađujući svojom kompleksnošću, dubinom i prirodnom slatkoćom, koja „uopće ne smeta“ (rekli su i oni koji ne vole slatka vina), a sam vinar Niko Karaman izjavio je da bi, da je donio sve svoje boce, tada u Trevisu mogao sve i prodati - koliko se to vino svidjelo baš svima! Nasreću, nije ponio sva vina i nije ih prodao, pa ćemo i mi moći i dalje u njoj uživati u posebnim trenutcima, uz preporuku deserta nastalog (upravo) u Trevisu, a koji se doista savršeno spojio uz desertnu malvasiju dobrovačku - tiramisu!

 Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
dnž logo
tz dubrovnik
htz
dubrovnik riviera
ILLYRIAN LAND FUNDS
PBZ
Sunset beach dubrovnik
Hrvatski Telekom
roemerquelle
du tv
guliver
hgklogo
botanist gin
schweppes logo
skadenca logo
Putnikovic logo
 

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008