Konferencijom za novinare,  22.4. u Hotelu Palace,  predstavljeno je ovogodišnje,  šesto po redu,  izdanje međunarodnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji traje do 28. travnja.

Dobrodošlicu je poželjela direktorica festivala Tilda Bogdanović, zahvalivši se svim nazočnima na potpori, prije svega Dubrovačko-neretvanskoj županiji – nositelju festivala, partnerima HGK i sustavu turističkih zajednica, od HTZ do TZ DN županije i TZ Grada Dubrovnika. Posebna zahvalnost naglašena je stalnom partneru ALH grupaciji hotela, Sunset Beachu Dubrovnik gdje se od prošle godine održava središnja izložba te medijskom pokrovitelju Dubrovačkoj televiziji DUTV.

“Kao i na prethodnim festivalima  i ove ćemo godine predstaviti prije svega naša županijska vina, na koja smo jako ponosni, naši brendovi – malvasija dubrovačka, grk, pošip, plavac mali s Dingača i Postupa  – govore sami za sebe” - rekao je  župan Nikola Dobroslavić.   – “Ovim festivalom želimo naša vina približiti gostima, ali i trgovcima, znalcima, ugostiteljima -  želimo da naša vina predvode vinske liste u svim hotelima i restoranima jer gost koji dolazi ne može imati cjeloviti doživljaj ove turističke destinacije, a da ne uživa u našim izvrsnim vinima.”  Župan je ovom prilikom zahvalio svim partnerima i sudionicima, Dubrovnik Partneru s kojim zajednički uspješno već šestu godinu Županija provodi projekt.

Gradonačelnik Mato Franković  izrazio je zadovoljstvo  6. Dubrovnik Festiwinom koji se već pretvorio u tradiciju, a  Terezina Orlić, ispred HGK, prisjetila se nastanka festivala prije šest godina  i važnoga cilja -  da on bude promocija domaćih vinara. Izdvojila je važnost središnje vinske priredbe, na koju je pozvala hotelijere i ugostitelje, sve građane i turiste jer doista imaju puno za  vidjeti: “Naši vinari imaju vrhunska vina, a promocija je važan segment, ne samo za županije nego i za cijelu Hrvatsku – kao zemlju vina.” Naglasila je i važnost edukacije, posebno Gala večeru , čiji prihod ide za stipendiranje mladih talenata županije.

U ime vinara prisutnima se obratio Nino Karaman naglasivši  da  "DUBROVNIK FESTIWINE mora biti središnje mjesto gdje ćemo promovirati prvenstveno naša županijska vina - malvasiju dubrovačku, pošip, grk, plavac mali s Pelješca"  te najavio susret  u Konavoskim dvorima u sklopu Festivala, u organizaciji Društva prijatelja malvasije dubrovačke, na kojemu će se potpisati ugovor o nastavljanju revitalizacije malvasije dubrovačke s partnerima, što je  velik rezultat jer se dotiče direktno proizvođača.  Predsjednik ocjenjivačkog suda “Dubrovnik FestiWine Trophy” Bojan Kobal, pohvalio je visoku stručnost sudaca, najavio oko 120 uzoraka na ocjenjivanju, iznimno velik broj izvornih sorti  što ga jako veseli  jer cijeli vinski svijet raste upravo na izvornim, lokalnim sortama.  Svoju vinsku školu “Od danas biram vino” predstavila je sommelierka MIRA ŠEMIĆ;   vinski novinar Ivo Ivaniš  govorio je o sljubljivanju malostonske kamenice i izvornih sorti pod nazivom “Blind date”. Vinske radionice najavila je koordinarica Marija Vukelić:  važnost izvornih sorti ogleda se u prvome danu – petku, na kojemu su teme malvasija dubrovačka, pošip i grk, a subota je namijenjena  prijateljima festivala – pjenušavim vinima Salona  pjenušavih vina Zagreb, vinima Hvara te sljubljivanju desertnih vina Slavonije sa slasticama juga. Dobro došli na 6. Dubrovnik Festiwine!Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
dnž logo
tz dubrovnik
htz
dubrovnik riviera
ILLYRIAN LAND FUNDS
PBZ
Sunset beach dubrovnik
Hrvatski Telekom
roemerquelle
du tv
guliver
hgklogo
botanist gin
schweppes logo
skadenca logo
Putnikovic logo
 

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008