Na Sunset Beachu Dubrovnik u Uvali Lapad održana je u subotu 27.4. završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su na središnjoj izložbi imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama. U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala – pjenušcima „Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže „Salon of sparkling wines“, vinima s Hvara „Ahearne Vino“ te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog“ Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala završio. Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremali posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.


Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. Uz atraktivan „Blind date: „In love with Ston Oyster“, održalo se vinsko ocjenjivanje „Dubrovnik FestiWine Trophy“: deset članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom tijekom tri dana kušalo i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. Dubrovnik FestiWine Trophy ove je godine po prvi put dodijelio i posebne nagrade najuspješnijima - nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nina Čučkovića iz studia Be craft. Popis svih ocijenjenih vina nalazi se na web stranici www.dubrovnikfestiwine.com/novost/163-rezultati-2019.


Iznimno je važan plemenit cilj gastro spektakla „Dubrovnik FestiWine Gala“ - stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili su na ovoj večeri iskusni slovenski chef Jure Tomič i domaći renomirani chef hotela Bellevue, Saša Računica, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja Dubrovačko - neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challengea 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će od 20.11. - 20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.


Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovo enološko i gastronomsko bogatstvo.

 

 Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
dnž logo
tz dubrovnik
htz
dubrovnik riviera
ILLYRIAN LAND FUNDS
PBZ
Sunset beach dubrovnik
Hrvatski Telekom
roemerquelle
du tv
guliver
hgklogo
botanist gin
schweppes logo
skadenca logo
Putnikovic logo
 

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008