Angelu Muir poznajemo kao jednu od najutjecajnijih osoba iz svijeta vina, čija je vrlo ugledna karijera započela još 1970-ih. Prije pet godina došla je na prvi Dubrovnik FestiWine, a mi smo više nego ponosni i sretni što se u Dubrovnik vraća i na njegovo peto izdanje. Njezino znanje i iskustvo vrlo je cijenjeno, te jedva čekamo da joj ponovo poželimo dobrodošlicu u veličanstvenom Dubrovniku.

Angela, veliko nam je zadovoljstvo razgovarati s Vama. Radite u svijetu vina još od 1970-ih. To je puno godina, skoro 50! Recite nam što se od toga vremena najviše promijenilo?

1970. godine tržište vina u Velikoj Britaniji bilo je zaista maleno: potrošnja je bila manja od 2 litre godišnje po stanovniku. Kupovali bismo vina samo iz klasičnih regija, uglavnom Francuske, ali i mnoga klasična tzv. fortificirana vina, odnosno pojačana alkoholom, kao što su Sherry i porto. Vino je tada bilo ezoterično, teško za razumjeti i pomalo zastrašujuće za ljude koji nisu imali povlašteni odgoj. Od početka su nas učili da je vino luksuz, a ne dio svakodnevnog života. Stoga je trebalo imati ugodan okus. To se sada pokazalo istinitim čak i u zemljama gdje se vino proizvodi i gdje gotovo nigdje više nije dovoljno samo da ima prepoznatljiv okus. Potrošnja u Velikoj Britaniji porasla je s 2 litre na više od 25 litara po stanovniku; u istom razdoblju potrošnja u zemljama koje proizvode vino, a naročito u vodećim zemljama vinske industrije, Francuskoj i Italiji, smanjila se sa 110 litara, odnosno 120 litara po stanovniku godišnje na 50 litara. To je sve utjecalo na zajedničko tržište i zakonodavstvo EU-a o upravljanju vinogradima i iskopavanju ... milijuni hektara vinove loze izgubljeni su zauvijek. U međuvremenu je tehnologija upravljanja vinogradima i vinarijama napredovala gotovo do neprepoznatljivosti, a njezin je razvoj potaknuo napredak u tzv. Novom svijetu, koji se sada širi po cijeloj Europi. Većina se vina može piti i postoji daleko veći izbor ukusnih vina za svakoga tko u njemu želi uživati. Svijet nam se pridružio u očekivanju da vino postane luksuzni proizvod.

Možete li nam reći nešto više o vašoj ulozi u poslovanju s vinima? Kako se ona promijenila od trenutka kada ste se počeli baviti vinima?

Do sada sam se bavila prodajom, nabavom, marketingom, miješanjem vina, pa čak i pisanjem o vinu (iako ovim posljednjim ne i profesionalno). Svatko počinje bilo od prodaje ili proizvodnje. Moj se put razvijao od potrošača unatrag prema proizvođaču, pri čemu nikada ne bih zaboravila ono što potrošač očekuje. Još uvijek je velik broj proizvođača koji ne shvaćaju ovu jednostavnu istinu.

Ovo nije vaš prvi put da ste sudjelovali na Dubrovniku FestiWinea. Kako vam se svidio posljednji a što očekujete od ovogodišnjeg izdanja?

Svaki puta kada sam bila jako sam uživala. Pa tko ne bi? Mjesto je prekrasno! I to ne samo Dubrovnik, nego i čitava njegova predivna okolina i otoci. Također, među sucima imam dosta prijatelja i jako se radujem što ću ih ponovno vidjeti. Što je još važnije, i sama vina su svake godine sve bolja, jer lokalni vinari postaju sve više svjesni svega onoga što moraju učiniti kako bi bili konkurentni na svjetskoj sceni. Jako sam sretna što svjedočim tom napretku.

Koje je Vaše najveće postignuće?

Što se vina tiče, to je vjerojatno titula Master of Wine koju sam stekla. Taj je kvalifikacijski program pokrenut 1953. u Velikoj Britaniji. Danas je otvoren za vinske stručnjake iz cijelog svijeta. Radi se o iznimno zahtjevnom i velikom broju apsolutno fer teorijskih i praktičnih ispita. Međutim, još uvijek nas je manje od 400, što možda i ne čudi s obzirom da je potrebno zaista široko i detaljno znanje o svjetskim vinima i industriji. Ja sam te ispite položila još 1980. godine kao tada šesta žena kojoj je to uspjelo te sam od toga vremena bila predsjednica povjerenstva za edukaciju o vinima, provodila ispite i bila mentor studentima.

A koji je vaš najveći izazov?

Cijeli mi je taj posao pružio ogromnu količinu radosti ... sve, pa i više od onoga što sam očekivala i čemu sam se nadala... i toliko je bilo mnogo svakodnevnih izazova da se danas ne mogu odlučiti za samo jedan od njih.

Želite li s nama podijeliti i neke svoje buduće planove?

Nakon sveučilišne diplome i nakon gotovo 50 godina karijere ... probajte sami zaključiti! Pokušat ću u pisanom obliku prikazati i dočarati sve što sam naučila u toj industriji, pri čemu ću nastojati biti i zabavna.

Koje je vaše omiljeno vino iz regije?

Grk.


Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
dnž logo
tz dubrovnik
htz
dubrovnik riviera
ILLYRIAN LAND FUNDS
PBZ
Sunset beach dubrovnik
Hrvatski Telekom
roemerquelle
du tv
guliver
hgklogo
botanist gin
schweppes logo
skadenca logo
 

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008