Što je za vas vino?
Vino me izravno asocira na osjećaj ugode, smijeh, uživanje u druženju s prijateljima, tako da za mene predstavlja radost, sunce i veselje.
Kad ste zavoljeli vino?
Mislim da je to bilo u mojim kasnim dvadesetima. Za uživati u vinu čovjek ipak mora imati određenu dozu zrelosti.
Opišite nam malo trenutak kad ste shvatili da je vino vaša strast, vaša budućnost.
1995. otvorila sam restoran Monroe u Ljubljani. Želja mi je bila da našim gostima ponudimo veću količinu različitih vina na čaše, što sam i ostvarila. U to sam vrijeme »obavila« i pionirski posao usklađivanja vina s hranom. Da bih to nastavila raditi na pravi način, intenzivno sam se počela obrazovati u području vina. I kao pri svakoj stvari koja vas zanima, otkrivate dodatne zanimljivosti, povećava vam se želja za novim saznanjima, a njih sam upotpunjavala na brojnim putovanjima u vinske regije diljem svijeta. Novi susreti, iskustva, nove sorte, različiti načini uzgoja i njegovanja vina u meni su probudile strast za sve više i više novoga znanja.
Koliko je važno formalno obrazovanje?
Mislim da je ono neophodno. Njime se stječu znanja koja omogućuju dublji i precizniji pristup vinu. U želji da što više saznam, najprije sam završila 3 stupnja sommelierstva, a zatim i četvrti, te stekla Diplomu na vjerojatno najprestižnijoj vinskoj školi u svijetu, Wine and Spirit Education Trust u Londonu. Kako mi ni to nije bilo dovoljno, u austrijskom Rustu (Gradišće) stekla sam i zvanje Weinakademiker. Koliko znam, za sada sam jedina žena nositeljica te titule na Balkanu.
Na koji se način educirate?
Uz formalno obrazovanje koje sam stekla na različitim školama, redovno primam i čitam najpoznatije vinske časopise iz SAD-a i Velike Britanije, posjećujem vinske sajmove, razne vinske degustacije i kao što sam ranije napomenula, jako puno putujem.
I ove godine dolazite na Dubrovnik FestiWine. Koji su vaši dosadašnji dojmovi?
Ne treba ni reći koliko se radujem. U prelijepom Dubrovniku susrela sam čudesne ljude, a na Dubrovnik FestiWineu imala priliku probati odlična vina iz vaših domaćih, autohtonih vinskih sorti. Za mene je to neprocjenljivo iskustvo i velik užitak jer vaši vinari zaista prave odlična vina. FestiWine je svake godine sve veći i raznolikiji, tako da pruža puno mogućnosti za uživanje u vinu i druženje uz njega.
Ove ćete godine održati i radionicu, možete li nam reći malo više o tome?
Mislim da bi bilo dobro malo više približiti osnove osjetilne analize vina, da se i »običnom« ljubitelju vina približe znanja i pojasne doživljaji koje nam vino omogućava. Normalno je da svatko pije ono što mu najviše odgovara, ali je dobro malo proširiti znanje jer će tada uživanje u vinu biti još veće.
Što biste savjetovali mladim kolegama sommelierima?
Probati što više vina. Uvijek kroz šalu znam reći da svoja znanja i vinska iskustva mogu mjeriti u hektolitrima.
I za kraj, što vam znači Dubrovnik?
Završila bih kao što sam i na početku odgovorila kad ste me pitali o vinu – Dubrovnik su za mene lijepa druženja, skupljanje novih iskustava i znanja, smijeh i veselje!


Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
dnž logo
tz dubrovnik
htz
dubrovnik riviera
ILLYRIAN LAND FUNDS
PBZ
Sunset beach dubrovnik
Hrvatski Telekom
roemerquelle
du tv
guliver
hgklogo
botanist gin
schweppes logo
skadenca logo
 

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008