Što je za vas vino?
Vino me izravno asocira na osjećaj ugode, smijeh, uživanje u druženju s prijateljima, tako da za mene predstavlja radost, sunce i veselje.
Kad ste zavoljeli vino?
Mislim da je to bilo u mojim kasnim dvadesetima. Za uživati u vinu čovjek ipak mora imati određenu dozu zrelosti.
Opišite nam malo trenutak kad ste shvatili da je vino vaša strast, vaša budućnost.
1995. otvorila sam restoran Monroe u Ljubljani. Želja mi je bila da našim gostima ponudimo veću količinu različitih vina na čaše, što sam i ostvarila. U to sam vrijeme »obavila« i pionirski posao usklađivanja vina s hranom. Da bih to nastavila raditi na pravi način, intenzivno sam se počela obrazovati u području vina. I kao pri svakoj stvari koja vas zanima, otkrivate dodatne zanimljivosti, povećava vam se želja za novim saznanjima, a njih sam upotpunjavala na brojnim putovanjima u vinske regije diljem svijeta. Novi susreti, iskustva, nove sorte, različiti načini uzgoja i njegovanja vina u meni su probudile strast za sve više i više novoga znanja.
Koliko je važno formalno obrazovanje?
Mislim da je ono neophodno. Njime se stječu znanja koja omogućuju dublji i precizniji pristup vinu. U želji da što više saznam, najprije sam završila 3 stupnja sommelierstva, a zatim i četvrti, te stekla Diplomu na vjerojatno najprestižnijoj vinskoj školi u svijetu, Wine and Spirit Education Trust u Londonu. Kako mi ni to nije bilo dovoljno, u austrijskom Rustu (Gradišće) stekla sam i zvanje Weinakademiker. Koliko znam, za sada sam jedina žena nositeljica te titule na Balkanu.
Na koji se način educirate?
Uz formalno obrazovanje koje sam stekla na različitim školama, redovno primam i čitam najpoznatije vinske časopise iz SAD-a i Velike Britanije, posjećujem vinske sajmove, razne vinske degustacije i kao što sam ranije napomenula, jako puno putujem.
I ove godine dolazite na Dubrovnik FestiWine. Koji su vaši dosadašnji dojmovi?
Ne treba ni reći koliko se radujem. U prelijepom Dubrovniku susrela sam čudesne ljude, a na Dubrovnik FestiWineu imala priliku probati odlična vina iz vaših domaćih, autohtonih vinskih sorti. Za mene je to neprocjenljivo iskustvo i velik užitak jer vaši vinari zaista prave odlična vina. FestiWine je svake godine sve veći i raznolikiji, tako da pruža puno mogućnosti za uživanje u vinu i druženje uz njega.
Ove ćete godine održati i radionicu, možete li nam reći malo više o tome?
Mislim da bi bilo dobro malo više približiti osnove osjetilne analize vina, da se i »običnom« ljubitelju vina približe znanja i pojasne doživljaji koje nam vino omogućava. Normalno je da svatko pije ono što mu najviše odgovara, ali je dobro malo proširiti znanje jer će tada uživanje u vinu biti još veće.
Što biste savjetovali mladim kolegama sommelierima?
Probati što više vina. Uvijek kroz šalu znam reći da svoja znanja i vinska iskustva mogu mjeriti u hektolitrima.
I za kraj, što vam znači Dubrovnik?
Završila bih kao što sam i na početku odgovorila kad ste me pitali o vinu – Dubrovnik su za mene lijepa druženja, skupljanje novih iskustava i znanja, smijeh i veselje!


Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
guliver
hgklogo
hoteli maestral logo 260

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008