Dubrovnik Festiwine


Vinogradarstvo Dubrovačko - neretvanske županije

Saznaj više

Proizvodnja grožđa i vina ima gospodarsku, socijalnu i stratešku važnost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao što je i imala kroz povijest. Na razvoj vinogradarstva u velikoj su mjeri utjecale izvrsne veze sa svijetom još od doba Dubrovačke Republike. Donosile su se nove sorte i tehnologije koje su poticale lakši razvoj i pridonijele uzgoju, posebno crnih sorta.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Dubrovačko-neretvanska županija je 2007. godine zauzela četvrto mjesto u RH (7% ukupne proizvodnje vina) dok je 2011. zabilježena količina proizvedenog vina bila 6.200.000 litara. Važnost Dubrovačko-neretvanske županije u nacionalnom kontekstu očituje se i činjenicom da su upravo prva hrvatska vina sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom s ovog područja - Dingač iz 1961. godine, te Pošip iz 1965. godine (zaštićeno 1967. godine).
Područje Dubrovačko-neretvanske županije pripada vinogradarskoj podregiji Srednje i Južne Dalmacije i obuhvaća prostor od Ploča do krajnjeg juga, dolinu Neretve i otoke.

Vinogorja dubrovačko-neretvanske županije


 • vingorje neretva

  VINOGORJE NERETVE

  vinogorje konavle

  KONAVOSKO VINOGORJE

  vinogorje mljet

  VINOGORJE MLJETA

  vinogorje korcula

  VINOGORJE KORČULE

  vinogorje komarna

  VINOGORJE KOMARNE

  vinogorje lastovo

  VINOGORJE LASTOVA

  vinogorje peljesac

  VINOGORJE PELJEŠCA

Govorimo o području od 2.127 ha pod vinovom lozom a prosječna veličina vinograda je 1.456 m2. Prema podacima Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo u 2011. godini na području županije bio je registriran 161 proizvođač sa 373 vina.
Najviše je vinograda u Vinogorju Pelješac (63,5 ha), sa mnogim čuvenim položajima okrenutim prema moru (Dingač i Postup), koje osigurava dodatno osvjetljenje od morske površine i povoljne uvjete za nakupljanje šećera u grožđu. Na otocima i u Konavoskom Vinogorju vinogradi se također vraćaju na takvu povoljnu poziciju. Što se tiče bijelih sorti, kojima više odgovaraju niže temperature i više vlage, one se još uvijek najviše sade u poljima.
Bogatstvo izvornih i uvedenih vinskih sorti je raznoliko zahvaljujući povoljnim okolišnim uvjetima, raznolikosti tla i specifičnom vinogradarskom položaju. Izvorne sorte na području Dubrovačko-neretvanske županije su: Plavac mali crni, Pošip, Malvasija dubrovačka bijela, Crljenak (Zinfandel/Primitivo), Maraština (Rukatac), Grk i Kadarun. Plavac mali i Pošip ujedno su i najzastupljenija crna odnosno bijela sorta prema površini. Od međunarodnih kultivara prisutni su: Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah (Shiraz), Chardonnay…

 

Vinske sorte dubrovačko-neretvanske županije


 

 • sorta plavac

  Plavac mali crni

  sorta posip

  Pošip

  sorta malvasija

  Malvasija dubrovačka bijela

  sorta crljenak

  Crljenak (Zinfandel/Primitivo)

  sorta rukatac

  Maraština (Rukatac)

  sorta grk

  Grk

 

Zadnjih godina dolazi do primjetnog pomaka u proizvodnji, pojavljuju se mnogi proizvođači sa modernim pristupom i suvremenom opremom. Ponovno se oživljavaju zapušteni vinogradarski položaji, osvajaju novi tereni i revitaliziraju čuvene autohtone sorte. Kako je osnovna gospodarska grana regije turizam sa Dubrovnikom kao popularnim odredištem i međunarodnim brandom, proizvođači uviđaju i važnost razvoja vinskog turizma. Upravo iz ovih razloga FestiWine je više od neophodnog i ambicioznog projekta. Predstavljanjem vina Dubrovačko-neretvanske županije, cilj festivala je podsjetiti i oživiti tradiciju vinogradarstva, potaknuti proizvodnju i prodaju vina i povrh svega učiniti Dubrovnik prijateljem i gradom vina u kojem se vino može i treba slaviti.Sponzori


ACI logo 2
airport
alh
gradDubrovnik logo01
dnž logo
tz dubrovnik
htz
dubrovnik riviera
ILLYRIAN LAND FUNDS
PBZ
Sunset beach dubrovnik
Hrvatski Telekom
roemerquelle
du tv
guliver
hgklogo
botanist gin
schweppes logo
skadenca logo
Putnikovic logo
 

Kontakt


Adresa

Vukovarska 26,
20000 Dubrovnik,
Hrvatska

Telefon/Fax

+385 20 448 180
+385 20 358 008